Absinth

Bylinný destilát s vysokým procentem alkoholu od cca. 50% do 80%. Jeho základní surovinou je tzv. „svatá trojice“ bylin, tj. pelyněk pravý (Artemisia absinthium), anýz (Pimpinella anisum) a fenykl obecný (Foeniculum vulgare). Bez těchto tří základních bylin se absint neobejde. K těmto bylinám se přidávají další bylinky dle uvážení výrobce, většinou jde o yzop, mellisu, badyán a mnoho dalších. Výroba absintu spočívá nejdříve v maceraci bylin v alkoholu, který je následně destilován. Výsledkem této destilace je čirý alkoholický nápoj absint, který je označován jako blanche, z francouzštiny bílý, nebo čirý. Pro dosažení zelené barvy se v destilátu dále máčí pelyněk římský, yzop lékařský, melissa a jiné. Z těchto bylin se při máčení uvolňuje chlorofyl a nápoj získává zelenou barvu. Zelené barvy lze také docílit umělými barvivy, ale takto vyrobený nápoj již ztrácí punc přírodního produktu. Finální zelený absint se označuje jako verte, tzn. „zelený“. Verte absint stářím hnědne právě díky chlorofylu, čímž neztrácí na kvalitě, ba právě naopak, pravé absinty z 19. a počátku 20. století jsou vysoce ceněny z důvodu jedinečnosti a (dle odborníků) dosud nepřekonané chuti.

Napsat komentář