Jedná se o silný jablečný destilát, který je typický výrobou z jablek pocházejících pouze z nejlepších sadů francouzské Normandie.
Tento alkohol má ve světě již dlouholetou tradici a žádná jeho napodobenina vyráběná mimo Francii nemůže být jako Calvados uznána.
Za svůj název vděčí tento alkohol španělské válečné lodi El Calvador, která se neslavně proslavila, když r. 1588 ztroskotala na francouzkém skalnatém pobřeží – z El Calvador pak vzniklo Calvados. Tento název nejdříve patřil skále, na které loď ztroskotala, poté se tak začalo říkat celému pobřeží a následně i okolní oblasti. Nakonec tak byla pojmenována i místní jablečná pálenka.
Příprava Calvados spočívá ve dvojité destilaci zkvašeného jablečného moštu. Jablka jsou pečlivě vybírána, typický je poměr jejich odrůd: v klasickém receptu najdeme 30% sladkých, 30% hořkých a 40% kyselých plodů (pro získání odlišných chutí jsou možné další kombinace). Ve Francii existuje zákon, podle kterého musí Calvados zrát nejméně dva roky v sudech z dubového dřeva. Tím získává svoji typickou příchuť jablek, dřeva, vanilky a mandlí.
U Calvados můžeme rozlišit stáří, a to podle následujícího rozdělení:
Fine, Trois étoiles ***, Trois pommes – nejmladší calvados ve směsi je minimálně 2 roky starý
Vieux, Réserve – nejmladší calvados ve směsi je minimálně 3 roky starý
VO, Vieille Réserve, VSOP – nejmladší calvados ve směsi je minimálně 4 roky starý
XO, Napoléon, Extra, Hors d´Age, Age Inconnu – nejmladší calvados ve směsi je minimálně 6 let starý