Curaçao

Je likér ochucený sušenými slupkami citrusového ovoce zvaného laraha, pěstovaného na ostrově Curaçao.

Laraha je rostlina podobná pomeranči, vyšlechtěná ze sladkých pomerančů z Valencie a přivezená na ostrov španělskými cestovateli. Půda suchá a chudá na živiny se ukázala jako nevhodná pro kultivar z Valencie, který nesl malé a hořké plody. Aromatické slupky si zachovaly hodně z esence valencijské odrůdy a stromy nakonec dospěly do dnešního druhu laraha, jehož plody zůstávají nepoživatelně hořké.

Nápoj byl poprvé vyroben a prodáván rodinou Seniorů (židovská rodina se španělskými a portugalskými předky) v 19. století. K výrobě likéru jsou slupky laraha sušeny, aby se uvolnily jejich nasládle vonící oleje. Poté se nechají v klidu naložené ve vodě a alkoholu po několik dní, pak jsou slupky odstraněny a přidáno další koření.

Likér má chuť podobnou pomeranči s proměnlivým stupněm hořkosti. Je přírodně bezbarvý, ale často uměle barven, obvykle na modro, nejčastěji potravinářským barvivem E133. Toto barvivo je označováno jako brilantní modř a vyrábí se synteticky z uhelného dehtu což dodává koktejlům a míchaným nápojům exotický vzhled.

Napsat komentář