Fernet

Původem Italský hořký bilynný líkér vyráběný z mnoha druhů bylinek a koření. Přesné receptury jsou přísně chráněné, ale mimo jiné často obsahují myrrh, rhubarb, chamomile, cardamom, aloe, saffron a dobarvuje se karamelem. Servíruje se obvykle jako digesiv.

Snad nejznámějším fernetem na našem trhu je Fernet Stock. Vyráběný dle tradiční přísně střežené receptury. Jeho výsledná chuť se skládá ze čtrnácti bylin z celého světa, pouze tři jsou české. Složení i receptura fernetu jsou přísně střeženy, přesto jsou známi tři ingredience:  hořcový kořen, zeměžlučová nať a heřmánek římský. Hlavním a nejdůležitějším bodem výroby tohoto oblíbeného bylinného likéru je macerace. Byliny se pro fernet macerují po řadu měsíců v lihu, při tomto procesu se měsíčně zužitkuje okolo čtrnácti tun bylin. Takto macerovaný likér následně zraje v dubových kádích.

První likér připravil v Plzni Lionello Stock, on sám však pravděpodobně není vynálezcem oné slavné receptury. Ještě než byl první Fernet Stock uveden na trh Lionello zahájil masivní reklamní kampaň, která napomohla tomuto bylinnému likéru dobít svou pozici na trhu.

Napsat komentář