Kahlúa

Celosvětově nejprodávanější kávový likér.

Roku 1936 spatřila první láhev Kahlúy světlo světa. Na trh s ní tehdy přišla společnost Pedro Domecq. Její život se však začal rýsovat o pár let dříve, když se zkušení pěstitelé kvalitní kávy bratři Alvarezové spojili s místním podnikatelem seňorem Blanco a vytvořili první recept, který byl posléze zdokonalen chemikem Montalvo Larou.  Název je pak pevně spjat s kávou. Odvozen je totiž od arabského slova kawha, což je slangové označení pro kávu.

Základem Kahlúy je samozřejmě káva, ovšem ne jen tak ledajaká. K výrobě se totiž používá výhradně zrnka kávy Arabica. Druhou velmi důležitou složkou tohoto likéru je destilát vyráběný z cukrové třtiny. Obé, jak káva, tak cukrová třtina jsou pěstovány v mexické oblasti Veracruz. Kvalitní kávový extrakt je smíchán s destilátem velmi podobném rumu, dále je přidána vanilka a karamel. Několik týdnů klidu pak umožní spojení a promíchání všech komponentů chuti, aby mohl být hotový likér přefiltrován a stočen do lahví. Kahlúa obsahuje kofein, ovšem velmi malé množství odpovídající asi 1/10 běžné kávy na jeden panák.

Napsat komentář