Je brazilský národní alkoholický nápoj, jenž je velmi často přirovnáván k rumu. K výrobě se používá zelená cukrová třtina. Cukrová třtina se nejdřív lisuje, pak se nechává kvasit a nakonec prochází destilací.
Smí být vyrobena pouze v Brazílii, nicméně na rozdíl od rumu pro její výrobu nelze použít melasu, nýbrž pouze čerstvou šťávu z cukrové třtiny.
Nejkvalitnější druhy se nechávají dozrávat v sudech. Obsahuje mezi 38 a 54% alkoholu.
K nejznámějším značkám cachacy se ve světovém měřítku určitě řadí Pitú. Její historie sahá až do roku 1938.
Zařazení cachacy mezi rumy vzbuzuje jisté kontroverze, většina výrobců v celém Karibiku však dnes pálí rum především z třtinové šťávy, protože to je levnější, a chuť melasy dodává umělými náhražkami. Stejně tak rumy z frankofonních ostrovů jsou vyráběny prakticky stejně jako cachaca, přesto nikoho nenapadne říkat jim nějak jinak než „rum“.