Koňak

Je nejznámějším typem brandy. Základní surovinou pro výrobu jsou hrozny vinné révy. Proto, aby se mohla pálenka nazývat koňak, musí splňovat přísná kritéria, které ustanovilo BNIC (Bureau National Interprofessionel du cognac):

Musí pocházet z okolí města Cognac v západní Francii (což stanovil již francouzský zákon roku 1909) Tento region se dále dělí na šest oblastí (cru): Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois a Bois Ordinaires – v pořadí snižující se hodnocení.

Hrozny z jednotlivých apelací je povoleno mezi sebou míchat. Pokud jsou použité hrozny vypěstovány pouze v apelaci Grande Champagne a pochází z odrůdy Ugni Blanc je možno koňak na etiketě označit jako Première cru du Cognac.

Musí být vyrobena jen z bílých odrůd Ugni Blanc, Folle Blanche nebo Colombard.
musí zrát v dubových sudech nejméně 2 roky od konce destilační sezóny, tj. od 1. dubna následujícího roku po sklizni

Při destilaci se používá tradičních měděných destilačních přístrojů kotlíkového typu.

Délka zrání je poté označena zkratkou na láhvi:

VS (very special) – nejméně 2 roky

VSOP (very superior old pale) nebo Réserve – nejméně 4 roky

XO (extra old) – nejméně 10 let

Koňak je buď směs různých ročníků (nejběžněji dostupný koňak), směs různých destilací jednoho ročníku, nebo jako ročníkový z jedné konkrétní destilace.

Napsat komentář