Cukrový sirup používáme k výrobě téměř všech druhů míchaných nápojů. Koktejly připravené s cukrovým sirupem jsou daleko chutnější, než když při přípravě použijeme obyčejný cukr. Sirup se smísí s ostatní tekutinou snadněji a rovnoměrněji, příprava nápoje je rychlejší a nezakaluje se.
Cukrový sirup je hustě tekoucí, připravujeme jej teplou cestou svařením vody s krystalovým cukrem. Můžeme dodat různé aromatické příchutě.
Postup přípravy základního cukrového sirupu – bez příchuti
Do čistého hrnce nasypeme cukr, přilijeme vodu a cukr v ní necháme rozpustit. Poměr asi 0,5 kg cukru 0,3l vody. Hrnec postavíme na slabý oheň a za občasného míchání přivedeme k varu.
Pěnu, která se tvoří na povrchu, odstraňujeme. Vaříme 5-6 minut.
Takto upravený sirup prolijeme plátěným hadříkem do hrnku a necháme vychladnout.
Hotový cukrový sirup můžeme ihned použít, anebo jej nalijeme do lahví, zazátkujeme a uchováme pro další upotřebení. Chcete-li mít sirup hustší, vařte jej asi o 5 minut déle. Hustější sirup nelze uchovávat moc dlouho, rychle krystalizuje.
Ochucený cukrový sirup
Pokud do horkého cukrového sirupu nastrouháte citronovou, limetovou, pomerančovou, mandarinkovou, nebo grepfruitovou pouze povrchovou kůru v dostatečném množství, necháte přejít varem a ihned odstavíte, přiklopíte pokličkou a necháte odstát 30 minut, po přecezení přes plátýnko dostanete ochucený cukrový sirup.
Přípravě složitějších sirupů z jahod, malin, třešní, kávy, vanilky a jiných surovin se budu věnovat později. Připravuji speciální článek o sirupech.
Pokud se však nechcete přípravou vlastních cukrových sirupů zabývat, firma MONIN nabízí celou škálu průmyslově vyráběných sirupů.
A to nejsou zdaleka všechny