Oblíbený alkoholický nápoj obsahující obvykle 35–70 % alkoholu (nejčastěji kolem 40%). Vodka je čiré barvy, výrazně alkoholické chuti. Pojmenování pochází buď ze slovanského slova pro vodu, nebo od водить (rozpustit léčivo v alkoholu jako destilát), nebo středověkého nápoje aqua vitae.
Vodka se tradičně vyrábí z obilí, ale základní surovinou mohou být i brambory, cukrová řepa, vinná réva či rýže. Výrobní postup má několik fází, mezi které patří kvašení, destilace, filtrace a ředění. Vodka z bramborového nebo řepného lihu se obvykle dochucuje kapsicinem (paprikovým výtažkem), cukrem a kuchyňskou solí.
Svou čirou chuť získává destilací při nízké teplotě, čímž v nápoji zůstává převážně jen ethyl-alkohol a minimální počet aromatických příměsí.
Kromě čisté vodky existuje řada ochucených vodek, které bývají jemnější. Mezi nejčastější příchutě patří jablko, broskev, švestka, višeň nebo meloun.