Whiskey

Alkoholický nápoj destilovaný z obilnin, zrající v dřevěných sudech (většinou dubových). Podle znalců nechutnají žádné dvě značky whisky stejně. Není pravda, že míchané whisky jsou podřadnější než jednodruhové. Některé z nejdůležitějších whisky na světě jsou směsi.

Druhy whisky

Zatímco ve Skotsku, Walesu, a Kanadě se používá označení whisky, v Irsku a Spojených státech je to whiskey.

Skotská whisky, nejčastěji dvakrát destilovaná z ječmenného sladu, sušeného většinou kouřem z rašeliny.

Irská whiskey, třikrát destilovaná a minimálně tři roky skladovaná v dubových sudech.

Americká whiskey je nejčastěji destilovaná z kukuřice.
Bourbon je americká whisky pocházející ze státu Kentucky obsahující nejméně 51 % kukuřice. Ke zrání se ukládá do výhradně nových dubových sudů, které jsou před použitím zevnitř požahovány, což Bourbonu dává charakteristickou kouřově-dřevitou chuť.

Whisky z jiných amerických států se většinou neoznačuje jako bourbon i když podle amerických potravinářských norem bourbonem je, nejznámější je Tennessee whiskey.

Rye whisky, americká žitná whisky, obsahující min. 51% žita.

Kanadská whisky, většinou jemnější a z více druhů obilovin, obsahuje většinou žito, byť v malém množství, výjimkou je whisky Alberta Premium, která je téměř stoprocentní žitnou.

U whisky je dále rozeznáváno stáří, přesněji řečeno doba zrání ve dřevěných sudech. Skotské whisky mají ze zákona danou minimální dobu zrání 3 roky.

Další důležitou rozlišovací vlastností je to, jestli se jedná o jednodruhovou (single malt) nebo směsnou whisky (blend). Jednodruhové whisky jsou oceňovány znalci pro svou originální chuť, závislou na konkrétní palírně i roku výroby. Směsné jsou oblíbeny spotřebiteli, protože díky kontrolovanému namíchání mají vždy zaručenu stabilní kvalitu a chuť.

Při výrobě Irské whisky single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (sladová podlaha), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také mash, je základem pro destilaci single malt whisky.

Skotská single malt se destiluje v obrovské měděné nádobě, ve které se mash ohřívá a mění na destilát, který se před uložením do dubových sudů na minimálně tři roky předestiluje ještě alespoň jednou. Dubové sudy na dozrávání jsou většinou použity po dozrálém bourbonu, nebo sherry, v poslední době i po jiných druzích vína, což do whisky přináší sladkost a charakteristickou chuť.

Napsat komentář